Nycsentras

Blog over wonen

Wat levert kruipruimte-isolatie je op? - Nycsentras

Wat levert kruipruimte-isolatie je op?

maart 31st, 2015

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de kruipruimte is iets dat je het beste door een specialist kunt laten doen.Kruipruimte isolatie levert je een gemiddelde besparing van ongeveer 160 euro per jaar op. Maar los van het financiële voordeel dat kruipruimte isolatie met zich meebrengt zal je vloer niet langer koud aanvoelen, is dat vervelende tochtgevoel dat altijd laag boven de grond hangt weg, is eventuele vochtoverlast rondom de vloer verleden tijd en blijft de binnentemperatuur langer aangenaam wanneer je de verwarming uitzet.

Daarnaast houdt het isolatiemateriaal eventuele vervelende geurtjes die onder de vloer vandaan komen tegen. Kortom, genoeg redenen om de kruipruimte te isoleren.

In dit artikel lees je meer over kruipruimte isolatie. Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over het laten isoleren van je kruipruimte? Lees dan meer over kruipruimte isolatie en andere isolatievormen.

Welke vormen van kruipruimte isolatie zijn er zoal?

Omdat kruipruimtes van woning tot woning kunnen verschillen, zijn er diverse mogelijkheden voor kruipruimte isolatie. Welke techniek en materiaal er wordt gebruikt hangt onder andere af van de grootte van de kruipruimte (kan een isolatiespecialist in de kruipruimte rondkruipen, of is de ruimte te laag?). Daarnaast speelt de mate van vochtoverlast een belangrijke rol, aangezien het ene materiaal het vochtprobleem beter oplost dan het andere.

Isolatiematerialen dat vaak worden gebruikt zijn EPS parels, schelpen en chips. De materialen kunnen op twee manieren worden gebruikt: om de onderkant van de vloer te isoleren, of om de grond in de kruipruimte te isoleren. Deze laatste vorm van isolatie heeft ertoe geleid dat kruipruimte isolatie ook wel bodemisolatie genoemd.

Het aanbrengen van het isolatiemateriaal

Wanneer de kruipruimte ruim genoeg is om in te kunnen werken, dan wordt er vaak gekozen om de vloer van onderen te isoleren. Daarbij worden meestal isolatieplaten aan de onderkant van de vloer aangebracht. Dergelijke platen zorgen voor een warmere vloer en voorkomen dat vocht zich rondom de vloer kan ophopen. Indien de kruipruimte te klein is om in te kunnen werken, dan wordt er meestal een grote slang gebruikt die de parels, chips of schelpen in de kruipruimte blaast.

Het grote voordeel van deze tweede methode is dat het materiaal (schelpen of chips) van piepschuim is en relatief goedkoop is om aan te laten brengen. Daarnaast blijft piepschuim op (grond)water drijven, waardoor de isolatielaag op zijn plaats blijft. Of er nu isolatieplaten onder de vloer worden bevestigd of dat er materiaal in de kruipruimte wordt geblazen, beide methoden van isolatie zijn meestal binnen een paar uur afgerond.

Alternatief voor kruipruimte isolatie

Wanneer je geen kruipruimte hebt, maar wel last hebt van tocht of een koude vloer, dan is vloerisolatie een goed alternatief. Bij vloerisolatie wordt er een laag bovenop de vloer aangebracht, waarna de vloerbedekking op het opgedroogde isolatiemateriaal kan worden gelegd. Het aangebrachte materiaal is meestal binnen enkele minuten droog. Vloerisolatie isoleert beter dan kruipruimte isolatie, echter als je zowel een warmer huis wilt, maar daarnaast vooral vochtoverlast wilt aanpakken, dan is kruipruimte isolatie een betere keuze.

Wil je meer informatie over hoe je je huis comfortabel kunt maken en daarbij ook nog eens flink op de energiekosten kunt besparen? Kijk dan eens op de website van verbeter uw huis.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*