Nycsentras

Blog over wonen

Tulpenbollen - Nycsentras

Tulpenbollen

februari 15th, 2016

TulpenTulpenbollen kopen, is waarschijnlijk iets wat iedere Nederlander al eens een keertje gedaan heeft. We weten allemaal dat de tulp oorspronkelijk afkomstig is uit Turkije en dat onze ouders of grootouders tijdens de Oorlogswinter tulpenbollen aten. Maar over tulpenbollen valt nog zoveel meer te vertellen.

Tulpen uit Turkije

De bollen komen oorspronkelijk uit Turkije, of zo wordt toch beweerd. Maar hoe zat dat precies en hoe kwamen de tulpenbollen dan in Nederland terecht. Wel, daar was in feite een omweggetje langs Oostenrijk en Antwerpen voor nodig. Het was namelijk de Oostenrijkse ambassadeur in het Turkije van de 16de eeuw die ervoor zorgde dat tulpenbollen op het Europese vasteland terechtkwamen.

De eerste bollen werden dus naar Oostenrijk gestuurd en niet naar Nederland. Tulpenbollen kopen dat deed Nederland maar pas in 1562 toen de eerste bollen gelost werden in de haven van Antwerpen die toen tot de Nederlanden behoorde. Voordien kwamen er in onze streken geen tulpen voor en tulpen in het wild kon u bij ons voor het eerst bewonderen in de 19de eeuw.

Waar komen de tulpenbollen echt vandaan?

In tegenstelling tot wat uit de voorgaande paragraaf zou kunnen afgeleid worden, komen de tulpenbollen niet uit Turkije, of tenminste, toch niet alleen uit Turkije. Tulpen kwamen zoals alle planten het eerst in het wild voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en in oostelijke streken tot aan China toe.

De oorsprong van de tulpenbollen ligt dus in een gebied dat vele malen groter is dan Turkije: van op het Iberisch schiereiland door Noord-Afrika tot aan Griekenland. Maar ook van de Balkan tot in uiteraard Turkije. Daarnaast ligt de oorsprong deels in het Midden Oosten.

Het gaat hier dus over een zeer wijd verspreide plant die het trouwens ook uitstekend doet in bepaalde bergketens in Centraal-Azië. Hierbij valt op dat gebieden met een koude winter, een lange lente en een droge zomer uitstekend geschikt zijn voor het kweken van tulpen. Onze voorouders die toen voor het eerst gingen tulpenbollen kopen, hadden wel met een exotische plant te maken, maar allerminst met een plant die een warm klimaat nodig heeft, zoals wel eens verkeerdelijk uit het woord exotisch wordt afgeleid.

Tulpenbollen kopen om te kweken

Tulpenbollen kopen, dat doen we om tulpen te kweken. Hoewel vooral Nederland bekend staat als land van de bollen, ontstonden na de aankomst van de tulpenbollen in Antwerpen in 1562 ook tulpenkwekerijen in de polderstreek rond Zandvliet in de grensstreek met Nederland. Deze waren zeer befaamd en trokken tot rond de Tweede Wereldoorlog veel toerisme aan. Nadien verdwenen de kwekerijen uit het landschap door de steeds groter wordende Antwerpse haven.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*