Nycsentras

Blog over wonen

Nieuwe meubels? Lees onze tips 1

december 23rd, 2015

MeubelsJe hebt de knoop doorgehakt. Je wilt nieuwe meubels kopen. Maar je weet nog niet precies wat voor soort meubels je wilt kopen en van welk materiaal ze moeten zijn. Lees in dat geval dit artikel waarin je we veel tips geven om teleurstellingen te voorkomen.

De prijs

Indien je niet heel veel waarde hecht aan kwaliteitsmeubelen, dan zijn de grote prijsvechters een goede keuze. Dergelijke winkels zullen hun uiterste beste doen om je te helpen zo veel mogelijk geld te besparen op de aankoop van je nieuwe meubelen. Als je geen haast hebt, wacht dan totdat de uitverkoop is gestart, je zult zien dat zelfs de prijsvechters nog een flinke verlaging doorvoeren op de toch al scherpe prijzen. Kan je niet tot de uitverkoop wachten? Wat je dan tegen een verkoper kunt zeggen is dat je een vergelijkbare bank of stoel bij een concurrent hebt gezien, maar dat die daar goedkoper is.

Let vervolgens op de reactie van de verkoper. Hieruit kun je meestal afleiden of er mogelijk ruimte is om te onderhandelen. Stel dat hij of zij heel stellig zegt: “dat kan, maar helaas kan ik niks aan de prijs doen”, dan kun je zeggen dat het dan overgaat, maar dat je dat wel jammer vindt. Vervolgens kun je vragen of er echt niks aan de prijs is te doen.

De verkoper weet dan dat hij een klant kan verliezen, indien er toch onderhandelruimte was, dan zal hij vaak alsnog toegeven en de prijs verlagen. Maar als hij daadwerkelijk niks met de prijs kan doen, dan kun je nog steeds besparen door bijvoorbeeld (in geval je een bank wilt aanschaffen) gratis bijbehorende kussentjes voor op de bank te vragen. Kwalitatief goede kussens kosten al snel een paar tientjes per stuk, dus voor je het weet heb je hier honderd euro op bespaart.

Service

Maar let op! Een scherpe prijs is ook niet alles waard. Want een aankoop is dan misschien wel goedkoop, maar hoe is het gesteld met de service die je krijgt? Wordt de nieuwe bank bijvoorbeeld gratis thuisbezorgd en wordt de oude meegenomen? En wat als er iets mee aan de hand blijkt te zijn met het product? Of nog erger, wat als je uiteindelijk niet tevreden bent over het artikel? Heeft het bedrijf een “Niet goed, geld terug garantie”? En tot hoeveel dagen na levering (dus niet na aankoop!) heb je deze garantie? Kortom, staar je niet blind op de prijs, maar kijk ook naar andere aspecten, anders kan goedkoop zomaar duurkoop worden!

Hoe lang wil je plezier hebben van de bank?

Bedenk ook, voor je de aankoop gaat doen, welk doel je hebt met een bankstel. Als je kleine kinderen hebt, zou het kunnen dat je voor de periode totdat ze een jaar of 8 zijn, deze bank wilt gebruiken. Dan is de gewenste levensduur 5 jaar. Dan hoef je dus ook niet te onderzoeken of bijvoorbeeld het onderstel wel zeer duurzaam is en bijvoorbeeld van beukenhout, wat overigens een uitstekend materiaal voor banken is. Ook kan het zijn, dat je graag de trend volgt. Dan kun je bij goedkope ketens leuke spullen kopen voor relatief weinig geld en kun je ze naar een aantal jaren weer goedkoop doorverkopen via Marktplaats bijvoorbeeld. En vervolgens ga je je woonkamer opnieuw inrichten.

Ga je voor leer of stof

Maar wil je juist voor lange tijd plezier hebben van je banken, dan is vaak goedkoop duurkoop! Als je gaat voor leer, laat je dan goed voorlichten over de kwaliteit van het leer en of je het moet onderhouden. We kennen mensen die hebben ondertussen 20 jaar een leren bank, die er nog steeds als nieuw uitziet en waar ze nooit iets aan hebben gedaan! Maar we kennen ook mensen met leren banken die ondertussen alweer een paar jaar geleden de zithoek hebben moeten vervangen.

Een aantal belangrijke aspecten bij leer zijn de dikte van het leer. Vaak wordt leer gesplitst, waardoor het dunner en dus soepeler wordt, maar dan is het belangrijk dat de kwaliteit van het leer goed is, om lang mee te gaan. Tevens is de hoeveelheid littekens een belangrijke graadmeter, maar ook de grootte van de stukken leer. Hoe minder naden, hoe duurder. En, is het leer sterk opgerekt? En dat kan weer effect hebben op de levensduur. De nabehandeling: is het naturel, geverfd, geruwd? Vraag dus goed na welke garanties er zijn en laat je voorlichten over de leer labels van je bank of stoel.

Als je gaat werken met stoffen, is het natuurlijk logisch dat lichte stoffen veel gevoeliger zijn voor vlekken dan donkere stoffen. Maar wat bijzonder belangrijk is te onderzoeken is, waar de stof mee is behandeld om vlekken te weren! Er zijn behandelingen gebaseerd op nanotechnologie, die bijzonder goed vlekafstotend zijn. Nu wordt deze techniek niet gebruikt bij de goedkope leveranciers. Ook zijn er bepaalde materialen die uit zichzelf al goed vuil en vlekken afstoten, zoals behandelde wol en alcantara.

Lees verder op Nieuwe meubels? Tips 2