Nycsentras

Blog over wonen

Is het lekker warm in je huis? Niet? Hier enkele nuttige tips - Nycsentras

Is het lekker warm in je huis? Niet? Hier enkele nuttige tips

februari 18th, 2015

Met een aangename binnentemperatuur is het comfortabeler wonen.Je eigen huis onderhouden is belangrijk om de waarde van je woning op peil te houden. Maar ook gaat een huis door goed onderhoud veel langer mee. Herstelwerk kan een enorme kostenpost worden als jouw woning niet regelmatig wordt onderhouden. Hierdoor kan het namelijk zo zijn dat je iets moet vervangen dat, in het geval je regulier onderhoud had uitgevoerd, niet had gehoeven. Je denkt nu waarschijnlijk al direct aan kozijnen. Inderdaad! Buitenkozijnen goed in de lak houden kost geld, maar bespaart je nog veel meer geld dan wanneer je de lak niet zou onderhouden.

Er zijn ook nog andere onderdelen van je huis waaraan je onderhoud moet plegen, maar die vallen meer onder het groot onderhoud. Naast de keuken, badkamer en het sanitair hebben we onder andere ook te maken met verwarming en luchtbehandeling. In dit artikel wil ik je enkele tips geven over de verwarming van je huis.

Hoe is het met de verwarming?

Als je kijkt naar de verwarming van je huis, dan zijn er diverse aspecten die met elkaar te maken hebben. Ik noem ze hier en geef er enkele tips bij.

Isolatie

Hoe goed is de woning geïsoleerd? Denk aan het dak, de muren, maar ook aan de vloer en de kruipruimte. Er gaat nog steeds in veel van de woningen in Nederland veel warmte (en dus energie) verloren door matige isolatie. Vergeet ook de ramen en deuren niet! Via kieren en gaatjes gaat warmte verloren en het leidt tot tocht in huis. Je huis isoleren gaat vaak eenvoudiger dan je denkt en je gaat direct besparen naast dat je ook direct meer wooncomfort ervaart!

Raambedekking

Niet iedereen is er fan van, maar glasgordijnen zijn uitstekende isolatoren, omdat er tussen het raam en het gordijn een relatief stil staande laag lucht ontstaat die isoleert. Dat geldt ook voor overgordijnen, lamellen en dergelijke. Dus je ramen bedekken (’s avonds en ’s nachts) bespaart veel energie en geeft je meer comfort, doordat het in de buurt van de ramen niet ineens een stuk frisser is.

Luchtcirculatie

Het is belangrijk dat de lucht goed kan circuleren in de ruimtes van jouw huis. De opstelling van verwarmingsunits is essentieel, evenals het soort verwarming dat je gebruikt. Naast traditionele plaatverwarming, gevuld met water, heb je vloer verwarming, convectie via convertorputten of luchtverwarming. Dit zorgt voor verschillende luchtstromen, maar ook een verschillende ervaring van de warmte.

Zo wordt vloerverwarming als een bijzonder aangename warmte ervaren. En door de toevoerknop een klein beetje open te draaien, kan dat al een enorm effect hebben op de temperatuur. In het begin vergt het even wat afsteltijd, want het wordt al snel te warm met vloerverwarming.

Luchtverwarming heeft als voordeel dat je direct de warmte voelt, omdat er geen water hoeft te worden opgewarmd en door de pomp naar alle radiatoren hoeft te worden gebracht.

Radiatoren

De meeste huizen zijn uitgerust met radiatoren. Radiatoren hebben een verschillend wattage en afhankelijk van de grootte van een ruimte en het aantal radiatoren, kan worden berekend welke temperatuur kan worden bereikt bij welke buiten temperatuur.

Als je vindt dat het bijvoorbeeld in de woonkamer warmer zou mogen, dan zou het vervangen van een radiator uitkomst kunnen bieden. Stel, de radiator heeft nu één plaat en je vervangt die door een radiator met twee platen (wat meer capaciteit oplevert) dan zou dit je probleem al kunnen oplossen.

Verwarmingsketel

Normaliter is de capaciteit van de ketel afgestemd op het huis. Echter, het komt voor dat een ketel, die vanuit de bouw is geplaatst, niet is over gedimensioneerd! Dan heeft zo’n keteltje het moeilijk om aan jouw eisen te voldoen.

Nu kun je ervoor kiezen de ketel pas te vervangen als die is afgeschreven, of je vervangt hem nu al en probeert nog wat terug te krijgen voor je huidige ketel. Het punt wat ik wil maken is dat voor de jaren die je in de woning nog woont, je direct een enorme sprong maakt in je woongenot en comfort wanneer je een nieuwe ketel hebt.

Goede ketels zijn er al voor rond de duizend euro. Maar moet je ketel ook zorgen voor warm water? Dan zijn er nog een aantal andere zaken waar je over moet nadenken. Vind je het vervelend als je onder de douche staat en als iemand de warme kraan ergens anders opendraait, dat jij koud water hebt? Dan heb je wat meer capaciteit nodig. Dan lopen de kosten al snel met enkele honderden euro’s op.

Zorg ervoor dat je jaarlijks de ketel laat controleren en bespreek de staat van de ketel en wat voor jouw woning de beste watertemperatuur van de ketel is. Dat houdt het rendement van de ketel goed op peil. Kijk zelf ook regelmatig de waterdruk na.

Deuren dicht

Een open deur, natuurlijk! In ruimtes waar je niet bent, draai je natuurlijk de radiotoren dicht en sluit je de deuren. Met name deuren naar centrale ruimten moet je goed dicht houden. Anders gaat veel warmte onnodig verloren.

Ventilatie

Moderne huizen hebben een ventilatie installatie. Vaak heb je dan ventilatieroosters in het plafond of muur in de verschillende ruimtes. Aan de deksels van die roosters kun je draaien. Die zijn van invloed op de luchtstroom. Als het goed is, dan zijn die op de juiste manier ingesteld, maar als je hier tijdens het schoonmaken aan gedraaid hebt, dan zou je bij een onderhoudsbeurt aan de verwarmingsketel, de monteur even kunnen vragen de roosters te controleren op een goede instelling.

Overigens, het is goed om ieder jaar de ventilatie motor te onderhouden. Als er filters inzitten, dan moet je kijken om de hoeveel tijd ze moeten worden vervangen. Als je de kap van de motor afhaalt, dan zit er meestal een ruimte, die je even moet schoonmaken met een vochtige doek.

Een ander punt van ventilatie zijn de ventilatieroosters bij de ramen. Deze kunnen het beste open staat. ’s Winters schuif je ze een beetje dicht, maar ventileren is belangrijk.

Hopelijk dragen de tips bij aan jouw wooncomfort in jouw woning. Veel succes!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*