Nycsentras

Blog over wonen

Dakisolatie laten aanbrengen - Nycsentras

Dakisolatie laten aanbrengen

juli 7th, 2015

Het isoleren van je dak is niet gemakkelijk.Wanneer je aan het isoleren van je huis denkt, dan denk je al snel aan het isoleren van je muren, de kruipruimte of de vloer. Maar wist je dat dakisolatie een energiebesparing van circa dertig procent kan opleveren? Dit komt doordat de warmte in huis op stijgt. Wanneer het dak ongeïsoleerd is en het de opgestegen warmte dus niet goed kan vasthouden, dan kan het warmteverlies aanzienlijk zijn! Dus wanneer je je huis wilt isoleren, dan is dakisolatie het overwegen meer dan waard. In de komende alinea’s zullen we nader ingaan op het isoleren van het dak.

Het type dak is belangrijk

Om het dak zo goed mogelijk te kunnen isoleren, is het van belang om rekening te houden met het type dak dat op je woning zit. In hoofdlijnen maken we onderscheid tussen een schuin dak en een plat dak.

Voor schuine daken geldt dat het isolatiemateriaal zowel aan de binnen als aan de buitenzijde kan worden aangebracht. Ook kun je ervoor kiezen om (wanneer je de zolder feitelijk niet gebruikt) de vloer op zolder te isoleren in plaats van het dak. In sommige gevallen kan een geïsoleerde zoldervloer namelijk een nog hogere energiebesparing opleveren dan wanneer het dak zou worden voorzien van isolatiemateriaal. Wanneer je een plat dak hebt, dan kan het isolatiemateriaal tussen de balken laag worden aangebracht of aan de buitenzijde van het dakbeschot.

Platte daken isoleren

Wanneer je een plat dak gaat isoleren, dan is het belangrijk dat het dak wordt beschermd tegen neerslag en stilstaand water wat zich vaak op dit type dak ophoopt. Het is daarom van belang om het dak geheel af te dichten. Je begrijpt dat dit specialistisch werk is, waardoor we dan ook afraden om een plat dak zelf te isoleren.

Schuine daken isoleren

Zoals gezegd kun je schuine daken zowel aan de binnen als aan de buitenzijde isoleren. Het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnenzijde is de meest gemakkelijke manier van isoleren en kun je bovendien (indien je een beetje technisch bent) prima zelf uitvoeren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht tussen de verticale houten balken, dit wordt ook wel het dakbeschot genoemd. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat je een dampremmende laag aanbrengt. Indien je niet weet hoe je dit moet doen of als je twijfelt of je het wel goed kunt doen, neem dan geen risico en schakel een dakisolatie specialist in.

Wil je meer informatie over de verschillende type daken, klik dan op deze link.

Dakisolatie is de investering waard

Zoals we al in de inleidende alinea van dit artikel aangaven is het isoleren van het dak financieel gezien het overwegen zeker waard. Maar los van het financiële voordeel voorkomt dakisolatie een nat dak en daarmee ook schimmelgroei. Bovendien is een huis in de verkoop interessanter voor potentiële kopers wanneer de energiekosten van de woning laag liggen. Omdat je met een geïsoleerd dak deze kosten tot ongeveer dertig procent kunt reduceren, zorgt dakisolatie ervoor dat je woning dus meer waard kan worden. Kortom, verdiep je eens vrijblijvend in de mogelijkheden.

PS Naast het aanbrengen van dakisolatie is het ook heel belangrijk om je dak in goede conditie te houden. Veel mensen zien dit deel van hun huis namelijk vaak over het hoofd, terwijl je er zo nu en dan toch even aandacht aan zou moeten geven. Lees meer informatie over hoe je je dak in een goede conditie kunt houden.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*